Sestry baziliánky prišli do Prešova pred 85 rokmi

24.08.2007 Prešov

Prešov 24. augusta (TASR) - V pozdravnom liste poďakoval prešovský eparcha Ján Babjak za činnosť rehoľným sestrám baziliánkam, ktoré prišli do Prešovskej eparchie pred 85 rokmi.
"V homílii sv. liturgie vyjadril synkel Prešovskej eparchie pre Rusínov Peter Pavel Haľko radosť z toho, že sestry prejavujú vďačnosť Bohu za dlhé roky pôsobenia, " uviedol dnes pre TASR hovorca gréckokatolíckeho prešovského biskupstva Ľubomír Petrík.
Na územie terajšieho Slovenska - do Prešovskej eparchie prišli sestry baziliánky 25. augusta 1922 z Ivano-Frankivska na Ukrajine. Po vojne u nich nachádzali pomoc a oporu osirotené deti. Vo februári 1949 začala tajná polícia prenasledovanie a o rok v marci museli sestry z Prešova definitívne odísť. Ich odchod sprevádzalo utrpenie, násilné odlúčenie od veriacich a obradu. Sestry pracovali zväčša v ústavoch pre mentálne postihnutých v Bardejove a v Čechách. Do Prešova sa opäť mohli vrátiť až v roku 1991.
V prešovskej Provincii bolestnej Matky Božej pôsobí v súčasnosti 40 rehoľných sestier. Svoje rehoľné domy majú aj v Bardejove, Svidníku a Medzilaborciach, kde sa venujú hlavne deťom, no šijú aj kňazské rúcha. V roku 1994 vznikla vyčlenením zo spomínanej provincie Delegatúra sv. Cyrila a Metoda v Sečovciach na území Košického exarchátu. V roku 2001 ju povýšili na viceprovinciu, v ktorej pôsobí 20 sestier.
 

Vyberte región